Pomoc przy wyborze auta... z góry dzięki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MeHow
    Classic
    • 2010
    • 5

I rozumiem że nie ma sensu się rozdrabniać na 0.205 tylko od razu szukać 0.216.

Czy chodzi o coś takiego? dość drogo, 4x225

czy takiego? dziwne bo o połowę tańsze (ten sam sprzedawca)

czy szukać raczej całego kompletu?

W jakich silnikach seryjnie montowane były 216-stki?
  • Daro8610
    Drive
    • 2009
    • 41

Witam jak w temacie sprzedałem swoje autko i nastało na nowe. Myślą moją jest Skoda Octavia bo mi siębardzo podoba i z tego co czytam dobre przechodząc do rzeczy to chce kupić Octavke 1 rocznik 97-99 z silnikiem (benzyna może być z gazem) 75Km lub 101Km ale nie wiem co wybrać więcej jeżdżę po mieście niż na trasie... odcinki ok 4km do pracy i około 10km do dziewczyny i jakieś tam inne wyjazdy. Od autka oczekuję nie jakichś wielkich mocy ale żeby dało się tym jechać i spalanie żeby nie było duże.
    i jakie jest to oznaczenie silnika 1.6 MPI??
    Proszę pomóżcie z góry dzięki pozdrawiam Daro8610

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Bierz 1.6 100 Km , nie musisz wykorzystywać tej mocy , 1.4 nie wiem czy jest aż tak strasznie ekonomiczne.
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Daro8610
        Drive
        • 2009
        • 41

tzn mi chodzi o silnik 1.6 on jest chyba w dwóch wersjach 75KM i 100KM i jakie mają one oznaczenia bo nie wiem ??

Komentarz

• zpluta
          L&K
          • 2008
          • 1194

Wydaje mi się, że przy takiej budzie jak Octavia, te 90-100KM to takie rozsądne minimum nawet dla kierowcy bez ambicji rajdowych. Czasem trzeba zabrać kilka osób, nabrać coś w bagażnik i pod górkę podjechać. Tak mi się wydaje, choć wiadomo, że zapotrzebowanie na moc, to dość subiektywna sprawa.

Oznaczenia i moce silników masz tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=238
          :

Komentarz

• Janinho
            Rider
            S_OCP Member
            • 2008
            • 390
            • Octavia II (1Z3)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

1.6 75KM to AEE mam taki na gazie jak Ci się trafi to śmiało możesz brać. mało jeździsz z tego co mówisz więc spokojnie wystarczy

[ Dodano: Sro 21 Sty, 09 00:18 ]
            Zamieszczone przez zpluta
            Wydaje mi się, że przy takiej budzie jak Octavia, te 90-100KM to takie rozsądne minimum nawet dla kierowcy bez ambicji rajdowych. Czasem trzeba zabrać kilka osób, nabrać coś w bagażnik i pod górkę podjechać. Tak mi się wydaje, choć wiadomo, że zapotrzebowanie na moc, to dość subiektywna sprawa.
            bez przesady- 1.6 75KM nie ma kompletnie przyśpieszania od 0-100 więc na 1/4mili odpada ale tak na prawdę to zwykle przyśpiesza w jakimś przedziale prędkości (głównie w przedziale 50-130km/h) i pod tym względem przy umiejętnym mieszaniu biegami można sporo zdziałać. max. prędkość też wypada całkiem dobrze (testowana przy sporym obciążeniu) z tym, że jak często wykorzystujemy max. prędkość?

często jeżdzę paskiem 1.8T 150KM więc moc nie jest mi obca ale te 75KM w Octavii na prawdę daje rade polecam
            >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• zpluta
              L&K
              • 2008
              • 1194

Zamieszczone przez Janinho
              te 75KM w Octavii na prawdę daje rade
              Skoro sam masz, to wiesz najlepiej i nie ma co dyskutować.

Przed Octavką jeździłem oplem 60KM i też w sumie "dawał radę". Wszystko zależy od stylu jazdy - jeśli Daro8610 jeździ spokojnie, nie ekscytuje się "startem spod świateł" i nie zamierza zapakowanym na full autem jeździć po górach, to 75KM zapewne mu wystarczy.
              :

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Ja doradzam ci jednak 1.6 100KM. 75 KM to jednak zbyt mało jak na te masę i wielkośc auta. Pewnie ze da sietym jechać (maluchcem też sie dało przy 24 KM , moja żona ma Punto 55 KM i też tym jeździ) tylko nie o to chodzi. Przy mocy 75 KM aby wykrzesać cokolwiek z tego silnika np. podczas wyprzedzania będziesz musiał go niesamowicie wręcz cisnąć, a to odbije się na żywotności silnika, oraz na zużyciu paliwa W ogólnym rozrachunku 1.6 75 KM nie bedzie ci wcale palił mniej niz 100KM, a osiagi będzie miał wyraźnie gorsze. Pozatym, w późniejszym czasie będziesz miał problem z odsprzedażą duzego auta z tak słabym silnikiem. Sam jeźdżę O II z silnikiem 1.6 102 KM i wiem, że czasami i to jest zbyt mało (a 85% jeźdże po mieście) wiec jeśli masz do wybrou mocniejszy i słabszy silnik bo zdecydowanie bierz ten mocniejszy.
                Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

jak jest wybór to mocnieszy oczywiście.
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• zeno2000
                    Classic
                    • 2008
                    • 24

ja mam O1 1,6 101 km i uważam że przy tej masie to 101 jest minimum. czasami jak trzeba przyspieszyć na 2 z niskich obrotów to mi brakuje a co dopiero 75 km. nie kupuj z silnikiem 75 km bo to jest porażka - będziesz żałował. a jeżeli chcesz oszczędny samochód to na pewno nie kupuj octavi

Komentarz

• lukasz3112
                      RS
                      • 2008
                      • 3607

ja też bym wolał 101 KM niż 75KM. Zawsze to 25KM więcej i moment większy. także jak masz możliwość to bierz ten pierwszy
                      Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Daro8610
                        Drive
                        • 2009
                        • 41

oki czyli właściwie wybór padł na 101 KM wielkie dzięki uważam że octavia jest oszczędna przy moim dawnym aucie gdzie było to BMW i paliło 12-14L a nawet jak dobrze dałem mu po garachj to 16-17L potrafił człowiek z czasem dorasta i teraz wole rodzinne autko takie bo niedługo ten dzień zaślubin nadejdzie hehe a ile takie 1.6 101KM sapli benzyny (ewentualnie gazu)??

Komentarz

• zpluta
                          L&K
                          • 2008
                          • 1194

Zamieszczone przez Daro8610
                          a ile takie 1.6 101KM sapli benzyny (ewentualnie gazu)??
                          Mam co prawda 102KM ale jak klikniesz w moją stopkę to tam masz zużycie. Tylko weź poprawkę na zimę i to, że do pracy mam 6 km.

W największym skrócie to po mieście koło dychy, a na długich trasach między 6 a 7.
                          :

Komentarz

• lukasz3112
                            RS
                            • 2008
                            • 3607

Daro8610, nie powinna spalić więcej niż 8-9 litrów. Ale wszystko zalezy jak jeździsz i na jakim dystansie
                            Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Daro8610
                              Drive
                              • 2009
                              • 41

no to oki nie jest takie złe spalanie a z LPG jak by było??- tak pytam z ciekawości

Komentarz

• redhead
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 161
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Daro8610, PB95 max 9 litrów, a z gazem liczy sie +2 standardowo i tak tez wychodzi

zależy od stylu jazdy, jak ktos chce mniej to niech kupi seicento (ale wątpie w jakies super oszczędności)

minimalnie jakies 6.5 l. PB95

100 KM to minimum wg mnie, ale to mój subiektywny pogląd - masa to jednak jest szczególnie jesli chodzi o combi (ale funkcjnalność ponadto niesamowita)

Komentarz

• ARobert
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 254
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

..zapewne silnik 100KM jest jakimś tam rozsądnym kompromisem dla tego auta choć zawsze chciało by się więcej. Ja bym tymi 150-cioma nie pogardził no ale jest co jest. Generalnie nawet silniki 75KM przy odpowiednim zestopniowaniu skrzyni a tak zapewne to wygląda w Octaviach w zakresie prędkości 0-80km/h mogą mieć całkiem zbliżone wartości przyspieszenia w porównaniu z mocniejszymi jednostkami co zapewne może wystarczać w jeździe miejskiej ale wyprzedzanie w trasie z pewnością obnaży brak mocy i dlatego chyba warto szukac czegoś mocniejszego.

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9935
                                    • Ford

ja też doradzam raczej 100km. Mi taki silnik w kombi pali średnio około 8,0l, ale w trasie można zejść do 6 z hakiem, z kolei w mieście Warszawie spalanie należy założyć gruuuuubo powyżej 10l. Dynamika nie powala, ale jest wystarczająca. A co do 75KM: w swoim lekkim golfie mk2 mam 1.6 o mocy 70KM z gazem. I powiem szczerze: silnik mam w stanie idealnym, ale osiągi są o wiele słabsze niż w Octavii. Jeśli miałbym dodać do masy golfa 250kg, to nie wyobrażam sobie jazdy taką mocą...
                                    Adam... Używam:
                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• piotrekpruszcz
                                      Ambiente
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 122

Mam OI z silnikiem 75KM i druga OII z silnikiem 102 KM i powiem Wam że OI lepiej się zbiera od tej drugiej. Śmieszą mnie wypowiedzi nie kupuj AEE bo za słabe -- jeździł który filozof takim motorem zanim wydaje takie opinie?
                                      Z własnych doświadczeń wiem, że do jazdy miejskiej OI 75KM wystarcza i wcale nie jest ostatnia spod świateł. Spalanie 8-9 to realne raczej bo te 6l to chyba jakieś emeryt stajl na 5 biegu 60 na godzine.

Komentarz

• zeno2000
                                        Classic
                                        • 2008
                                        • 24

do jazdy miejskiej to i rower wystarcza a jak dobrze wystartujesz na góralu to i też nie będziesz ostatni. a jeśli chodzi o spalanie to w O1 1,6 101 Km - tak jak jest napisane w instrukcji 12l - miasto 6 l - trasa

Komentarz

• jarku.
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 139

jeżdżę 1.6 aee - średnie spalanie 6.9 - latem mniej. silnik się zbiera całkiem nieźle (jak na swoją) moc i nie trzeba go wysoko kręcić.
                                          jednak 100 koni to 100 koni (jakie to odkrywcze 8) , a co za tym idzie większy komfort jazdy, szczególnie w trasie (wyprzedzanie).
                                          aee jest nieśmiertelne, a jeżeli kupujesz O1 to musisz brać pod uwagę spory przebieg tych furek. nie wiem jak jest z bezawaryjnością tego 100konnego motoru.
                                          http://zzakierownicy.autokult.pl/

Komentarz

• Rafall
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 233
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

75 czy 100?
                                            Ja myślę tak - jeśli nie zależy Ci na mocy i szybkiej furze (1,6 i tak by takim nie było), auto ma być dla Ciebie, a nie dla całej rodziny i psa to nie ma tutaj wielkiego znaczenia czy będzie to 75 czy 100KM.

Ja osobiście uważam, że 100 KM to o wiele lepsze rozwiązanie. Dlaczego? Pomijając, to co pisali koledzy, a oczywiście jest prawdziwe (1. auto ma lżej, 2. trafi Ci się przewieźć więcej osób czy bagaż - a bagażnik mieści duuuużo - to auto nie będzie stało w miejscu, 3. wzrasta komfort (wyprzedzanie, hałas - ciśnięte 75KM będzie głośniejsze niż 100, które jedzie tak samo)...
                                            chciałbym zwrócić uwagę na to, że wzrasta bezpieczeństwo (zakładając, ze kierowca głupi nie jest). Auto z większą mocą zawsze szybciej reaguje na Twoje polecenia. Prosty przykład: gdy gościu z tyłu nie daje rady wyhamować, a Ty nie chcesz mieć fury u blacharza to wciskasz i nie musisz redukować - auto ze 100końmi odjedzie szybciej... Inny: wychylasz się na lewy - pusto, wyprzedzasz - a tu Ci gość wyjeżdza z przeciwka. I co? I 100km ucieknie szybciej.
                                            Większa moc wcale nie równa się konieczność szaleństwa... Jest wiele innych praktycznych zalet mocniejszego auta.

Podsumowując - z tego co piszesz nie masz ciśnienia na moc, więc szukaj samochodu ładnie utrzymanego, z małym przebiegiem, ze znaną historią, serwisowanego, itd... (co ja Ci tu będę pisał). Znajdziesz auto 75KM w super stanie, to kupuj. Znajdziesz 100konną ślicznotkę bierz. Skup się nie tyle na silniku ile na ogólnym stanie i wyposażeniu auta.

Komentarz

• Jac0
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 73

Moim zdaniem, jesli masz wybor to tylko mocniejszy silnik. Pozniej nie bedziesz zalowal, bo jesli wybierzesz slabsza wersje i o ile sam bedziesz smigal to w miare to bedzie chodzic, to przy zapakowaniu kogos np w wakacje tiry bedziesz wyprzedzal rozpedzajac sie 300 metrow, a nie wyskakujac od razu. Moc to bezpieczenstwo czynne, czasem wazniejsze niz poduszka I zebys w trakcie jazdy nie wspominal Gwiezdnych Wojen i szeptal podczas wyprzedzania... mocy przybywaj
                                              pozdrawiam
                                              Jacek

Komentarz

• jarku.
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 139

Rafall, dobrze prawi-kup samochód w lepszym stanie, bo różnica w mocy nie jest powalająca, a co ci ze 100 koni jak będą one stały u mechanika?
                                                http://zzakierownicy.autokult.pl/

Komentarz

• piotras74
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 738

Zamieszczone przez Rafall
                                                  75 czy 100?
                                                  Znajdziesz auto 75KM w super stanie, to kupuj. Znajdziesz 100konną ślicznotkę bierz. Skup się nie tyle na silniku ile na ogólnym stanie i wyposażeniu auta.
                                                  Dobrze powiedziane.

Ja mam 01 1.6 102 KM. Dość często mam trasy po ok. 500 km i ta moc się przydaje (rodzina na pokładzie + pies). Spalanie to ok. 9 l w mieście i nawet 6.2 l trasa (max do 130 km/h na długiej trasie).

Z tego co piszesz to u Ciebie głównie będzie to jazda po mieście tak więc temat mocy nie jest może aż tak ważny jak ogólny stan silnika i całego auta.

Komentarz

Pracuję...